Οι γαρδένιες θαυμάζονται για το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμά τους και τα αρωματικά άνθη τους. Ωστόσο, οι γαρδένιες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις συνθήκες ανάπτυξής τους και απαιτούν συνεχή συντήρηση για να παραμείνουν «ζωντανές» Μόλις καταλάβετε τι χρειάζεται μια γαρδένια για να επιβιώσει, η καλλιέργεια της είναι πολύ ικανοποιητική.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνετε προσοχή στις ιδιαίτερες ανάγκες ανάπτυξης της γαρδένιας. Εάν παρέχετε τις κατάλληλες συνθήκες, θα σας ανταμείψει με ζωντανό φύλλωμα και πολλαπλασιασμό αρωματικών ανθοφοριών.
Ας δούμε βασικές απαιτήσεις φροντίδας: Έδαφος
Το καλά στραγγισμένο, όξινο χώμα με pH 4,5 έως 5,5 είναι ιδανικό για γαρδένιες, είτε σε γλάστρες είτε στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι γαρδένιες προτιμούν θερμοκρασίες από 68 έως 74 βαθμούς με χαμηλό τους 60 βαθμούς τη νύχτα. Η μέτρια υγρασία εξασφαλίζει ένα υγιές φυτό, αλλά οι μουσκεμένες ρίζες προκαλούν πτώση των μπουμπουκιών, όπως και το χώμα που είναι πολύ ξηρό.
Νερό
Ενώ στη γαρδένια αρέσει η υγρασία, το θάμπωμα των φύλλων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Τα σταγονίδια νερού μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη μυκήτων στα φύλλα. Αυτό είναι σημαντικό να το έχετε κατά νου εάν φυτέψετε τη γαρδένια σας έξω. Δεν θέλετε να το τοποθετήσετε κάτω από φυτά που στάζουν στα φύλλα του. Πρέπει επίσης να προσέχετε τα φυτά σας να μην είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Η έλλειψη ροής αέρα προκαλεί επίσης μυκητιακά προβλήματα. Όταν ποτίζετε φυτά σε γλάστρες, ελέγξτε αν η κορυφή του χώματος είναι στεγνή βάζοντας το δάχτυλό σας στο χώμα και στη συνέχεια αφήστε το φυτό σας να μουλιάσει καλά. Οποιοδήποτε νερό συσσωρεύεται στο δίσκο κάτω από την κατσαρόλα θα πρέπει να αποστραγγιστεί. Είναι πολύ καλή ιδέα να τοποθετήσετε γαρδένιες σε δίσκο γεμάτο με βότσαλο. Το νερό μπορεί να χυθεί πάνω από τα βότσαλα για να παρέχει υγρασία χωρίς να απορροφάται υπερβολικό νερό στο έδαφος.
Φως
Οι υπαίθριες γαρδένιες προτιμούν τον ήλιο, με λίγη σκιά τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Οι εσωτερικές γαρδένιες δεν πρέπει να τοποθετούνται στον άμεσο ήλιο, αλλά σε ένα δωμάτιο που έχει άφθονο, έμμεσο φως.
Θερμοκρασία
Η θερμοκρασία θεωρείται μια από τις πιο κρίσιμες πτυχές της καλλιέργειας μιας γαρδένιας. Όταν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πάνω από 70 βαθμούς F ή εάν οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι πάνω από 65 βαθμούς F ή κάτω από 60 βαθμούς F, δεν θα σχηματιστούν μπουμπούκια ανθέων. Διατηρήστε τη γαρδένιά σας μεταξύ 65 και 70 βαθμούς F κατά τη διάρκεια της ημέρας και 60 έως 62 βαθμούς F τη νύχτα.
Λίπανση
Ρίχνουμε στις γαρδένιες κάθε τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου με λίπασμα με βάση το οξύ. Φροντίστε να φυτέψετε τη γαρδένιά σας σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος με τύρφη και οργανική ύλη. Σκάψτε μια τρύπα διπλάσιο από το μέγεθος της ρίζας της γαρδένιας και τόσο βαθιά όσο το δοχείο. Όταν τοποθετείτε το φυτό στην τρύπα, βεβαιωθείτε ότι η κορυφή της ρίζας είναι ελαφρώς πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Συλλέξτε ένα μείγμα από γηγενές χώμα και τύρφη γύρω από το φυτό και σβήστε για να εξαφανίσετε τους θύλακες αέρα. Ποτίστε καλά και κρατήστε το καλά ποτισμένο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Οι γαρδένιες είναι επιλεκτικές στη φροντίδα τους, αν είστε υπομονετικοί και θυμάστε τα βασικά, οι προσπάθειές σας θα ανταμειφθούν. Μια όμορφη ανθισμένη γαρδένια αξίζει τον κόπο.